1.1. eigenschappen

Waterstof is een chemisch element dat 75 procent van de totale massa van het universum uitmaakt. Het is het meest voorkomende, lichtste en eenvoudigste element in het universum en hoewel het bestaat uit 1 proton en 1 elektron bevindt het zich in 2/3de van alle moleculen op aarde.
Waterstof is een gas bij kamertemperatuur, maar verandert naar een vloeistof bij -252,77 °C en naar een vaste stof bij -259,2 °C. Het bevat tot wel 3 keer meer energie per hoeveelheid massa dan diesel, de verbranding ervan bevat geen CO2, SOx of fijnstofdeeltjes en het restproduct is enkel water.

Eerste observatie van een waterstofatoom via een quantum microscoop (Stodolna et al. Physical Review Letters)

1.2. Waar vind je het?

Waterstof kan worden gevonden in sterren die het als brandstof gebruiken om energie te produceren, maar het kan ook worden gevonden tussen sterren. Op aarde bestaat het niet op zichzelf normaal gezien. Het moet dus geëxtraheerd worden uit componenten die het bevatten, bijvoorbeeld uit water. Een watermolecule bevat 2 atomen waterstof en 1 zuurstofatoom. Alleen in de atmosfeer bevindt zich een kleine hoeveelheid waterstof (0,00055 procent). Omdat de aantrekkingskracht van de aarde te klein is, ontsnappen deze zeer lichte atomen in de ruimte. De massa die elk jaar zo verloren gaat, is 95.000 ton per jaar.

1.3. Waar wordt het gebruikt?

Waterstof wordt vooral gebruikt voor de behandeling van petrochemicaliën en voor de productie van ammonia en methanol. Bijna alle energiebronnen bevatten koolstof en waterstof. Daardoor wordt hernieuwbare energie gezien als een opportuniteit om koolstof – die ons heeft geholpen in de industriële revolutie – de rug toe te draaien. Nu gaan we dus richting een waterstofsamenleving zonder koolstof.

Waterstof is een lichte en zeer krachtige raketbrandstof. In combinatie met een oxidator zoals vloeibare zuurstof, bevat vloeibare waterstof de hoogste specifieke impuls in verband met de hoeveelheid verbruikte brandstof in vergelijking met om het even welke andere raketbrandstof.

   

1.4. Interesting facts

  • Ongeveer 10 procent van het gewicht van elk organisme is waterstof. Dit zit voornamelijk in water, proteïne en vetten.
  • Vloeibare waterstof bevat de laagste massadichtheid.
  • Waterstof is het enige element dat kan bestaan zonder neutronen.
  • Waterstof is een van de 3 elementen geproduceerd in de big bang.
  • De meeste energie op aarde is te danken aan waterstof, omdat de zon grote hoeveelheden energie loslaat door de omzetting van waterstof naar helium.

   
volgend deel: waarom waterstof?

Deurmat

Contact us

CMB nv
De Gerlachekaai 20
2000 Antwerp
Belgium
E: contact@hydroville.be

T: +32 3 247 59 11

CMB.TECH

Prospect House, Prospect Way
Hutton, Essex
CM13 1XA
UK
E: enquiries@cmb.tech

T: +44 1277 261400

Your privacy is important to us!
Lees onze cookie policy hier
Lees onze privacy policy hier